onsdag 28. mai 2008

Leselyst på morsmålet

De fleste mennesker i verden behersker mer enn et språk. Å kunne flere språk er en verdifull ressurs både for det enkelte mennesket og for samfunnet. Selv om vi kan lære flere språk samtidig, er det ikke vanlig at man kan alle språkene like godt.

De fleste kommuniserer aller best på sitt morsmål. Morsmålet er for de fleste mennesker noe dypt personlig og nært knyttet til identitet, følelser og drømmer.

Morsmålet defineres gjerne som det første språket vi lærer. For de fleste vil det også være det språket man snakker sammen i familien, selv om både barn og voksne kanskje bruker et annet språk på skole, jobb og sammen med venner. Det er viktig at vi i familien bruker det språket som ligger vårt hjerte nærmest! Slik skaper vi best relasjoner, og det er også viktig for at vi skal utvikle et godt og variert språk.

Å kunne lese er et nødvendig verktøy for å klare seg i livet. Men det å lese er også en verdi i seg selv. Leseevne og leselyst er uløselig knyttet sammen. For å bli en god leser må man lese mye og for å lese mye må det finnes ting man har lyst til å lese.

Barn som blir lest for fra de er helt små og som er vant til å ha bøker rundt seg, blir ofte gode lesere selv.

Høytlesing er med å bidra til at barna utvikler et godt og variert språk.

Nå barn og voksne leser sammen skaper det gode opplevelser og sterkere relasjoner. Det er viktig å fortsette å lese høyt også etter at barnet kan lese selv.

Leselysten utvikles best på det språket vi behersker best!

Derfor bør foreldre lese for barna sine på familiens morsmål!

Ingen kommentarer: